English


Nagy Balázs, tekerő és tekerőlant készítő
Budapest

Mint népzenész kezdtem foglalkozni a hangszerek
tanulmányozásával, elkészítésük módjával, játékstílusuk elsajátításával. Többféle hangszerrel is próbálkoztam már, de leginkább a tekerőlant nyerte el a tetszésemet, így már több mint 20 éve ezzel a hangszerrel foglalkozom. Múzeumi példányok alapján készítettem el az első példányokat, majd a kollégák és a magam tapasztalata alapján kezdtem el "modernizálni" a hangszereket, vagyis a mai igényeknek megfelelő minőséget elérni , de megőrizve az eredeti formát, a díszítéseket, hogy szinte semmit se lehessen észrevenni a módosításokból.
A Néprajzi Múzeum gyűjteményében ismertem meg a Magyarországon fellelhető tekerők jellemző formáit, díszítéseit és ezek alapján alakítottam ki az általam azóta is alkalmazott méreteket, formákat. Munkám során nagyon sok régi hangszerrel találkoztam, ezek mindegyikén találtam nagyon sok ötletes, eredeti megoldást, amit hűen alkalmazok minden hangszeremen. A magyar tekerő és a nyugateurópai tekerőlant ugyan különbözik egymástól, de a számtalan jó megoldás minden típusú hangszeren alkalmazható. Bövebben a használt hangszerekről >>>

Zenész kollégáim megkeresése nyomán kezdtem el különböző hangolású, formájú hangszereket is készíteni. Így már az ismert dél-alföldi tekerő mellett basszus hangolású, nagyméretű hangszert, más zenei igényeknek megfelelő francia "vielle a roue"-t és románkori kezdetleges "symphony"-t is készítettem már. Az új hangszerek készítése mellett szívesen javítom a régi tekerőket, rendbe hozva, újra használhatóvá téve azokat a kollegák örömére. Fontosnak tartom, hogy ezek a hangszerek értékükhöz méltóan legyenek elismertek, ezért számos fórumon, kiállításon veszek részt, mint kézműves vagy előadó, a hangszereket élőben bemutatva, a TÁLTOS Együttessel, vagy a BOURDON Trióval népszerűsítem hangzásukat. Szívesen veszek részt kiállításokon, versenyeken, ahol már több különdíjat is kaptam a munkáimért.

A hangszer készítését, játékmódját zeneiskolákban, tanfolyamokon is népszerűsítem.
Az eddigi tapasztalataimat a "TEKERŐLANTOSOK KÖNYVE" című könyvben írtam meg, amely a Hagyományok Háza kiadványaként 2006. áprilisában jelent meg, a teljes könyv angol fordításával együtt.

 


TEKERŐLANTOSOK KÖNYVE

Első zene
Basszustekerőlant 1.

Második zene
Basszustekerőlant 2.

Második zene
Symphonie

 

 

 

 

 
Basszus tekerő és a vielle
Basszus, tenor, normál


Nagy Balázs
Mobil +36 30 3980530
<< E-MAIL >>

visszaafőoldalra visszaafőoldalra visszaafőoldalra visszaafőoldalra visszaafőoldalra visszaafőoldalra visszaafőoldalra visszaafőoldalra